Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tippek ingatlan kereséshez 2. rész

Ezen cikkekkel abban szeretnénk segítségére lenni az ingatlan keresést végzőknek, hogy lehetőség szerint minél több nehézséget elkerüljenek és a lehető legkönnyebben megtalálhassák az ideális otthont. A második részben a budapesti ingatlanirodákról, velük kapcsolatos tudnivalókról olvashat. Mivel nekem főleg Budapesten van tapasztalatom, ezért írok ezekről, de a tanácsok nagy része vidéken is alkalmazható.

A budapesti ingatlanirodákkal kapcsolatosan az emberek jelentős részében van előítélet és talán nem is annyira ok nélkül. Ebből kifolyólag sok ember áll hozzá eleve bizalmatlanul az ingatlanirodákhoz. Ahogy azonban az előző cikkből is kiderült, az esetek többségében időt és pénzt is spórolhatunk egy jó ingatlanközvetítő segítségével.

Mire figyeljünk, ha ingatlanos segít nekünk ingatlant keresni?

1. Először is jó, ha tudjuk, hogy a budapesti ingatlanirodák csak akkor jutnak jutalékhoz, ha sikerül egy ingatlant eladniuk. Ezért van, hogy mindegyik ingatlaniroda profitorientáltan tekint az ingatlant kereső ügyfelekre. Bár igyekszik kiszolgálni, de ezt abból az okból teszi, hogy így jutalékhoz juthasson. Ezt a jutalékot viszont nem a vevő, hanem az eladó fizeti neki. Ha ezt tudatosítjuk magunkban, akkor akár szövetségesünkké is tehetjük az ingatlanost bizonyos szituációkban. pl. Ha megtaláltuk a megfelelő ingatlant, de szeretnénk alkudni az árból, akkor elegendő az ingatlanosnak elhinteni, hogy tetszik ugyan az ingatlan, de sokalljuk az árat. Egy profi ingatlanközvetítő ugyanis gyakorlott abban, miképp tudja független tanácsadóként meggyőzni a tulajt, hogy engedjen az árból. Jó tudni, hogy az ingatlanközvetítőnek is számít, hogy mennyiért adja el az adott ingatlant, de mégis sok esetben könnyebb rajta keresztül lealkudni az árat.

2. Mivel az ingatlanirodák a legtöbb esetben jobban értenek az ingatlanokhoz, mint az ügyfelek, így mindenképpen nagyon figyeljünk oda arra, hogy megbízható ingatlanost keressünk. A legjobb, ha az ismerőseink között van ilyen, vagy egy ismerősünk saját tapasztalata alapján ajánl ilyet. Ha ajánlás alapján nem találunk megbízható ingatlanközvetítőt, akkor figyeljünk oda a beszédére és kérdezzünk tőle sokat. Ha ellentmondásosan beszél, akkor ne vegyünk tőle semmit, mert valószínűleg be fog minket csapni.

3. Ha egy ingatlan csak jó tulajdonságokkal rendelkezik, az is legyen gyanús. Ilyen ugyanis nem létezik, bár meglehetősen ritka az az ingatlanközvetítő, aki mind a pozitívumait, mind a negatívumait elárulja egy ingatlannak, de azért találhatunk ilyet. Ha ilyenre akadtunk, azt nagyon meg kell becsülni. Ha nem találunk ilyet, akkor figyeljünk arra, hogy le is akarja tagadni a hiányosságokat, vagy csak elhallgatja. Ilyenkor kérdezzünk sokat! Kérdezzük meg, hogy milyen vastag a szigetelés, mennyire zajos a környék, milyenek a szomszédok, milyen a kerület közbiztonsága, stb. Ha megkaptuk az információkat, akkor igyekezzünk ellenőrizni azokat! pl. Egy kora esti időpontban ellátogatunk a helyszínre, hogy megnézzük, valóban annyira nyugodt környék-e, mint amennyire az ingatlanközvetítő, vagy a tulajdonos állította.

0 Tovább

10 tipp ingatlan bérbeadásához

10 tipp ingatlan bérbeadásához

Az ingatlan bérbeadásnak is megvannak az írott és íratlan törvényei, amelyeket, ha figyelembe veszünk, akkor sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Lássunk 10 tippet, amely segíthet az ingatlanunk bérbeadásakor!

  1. Határozzuk meg reálisan a bérleti díjat! A bérleti díj meghatározásakor sok esetben a tulajdonos szubjektívan dönt, így azonban kicsi az esélye, hogy reális árat sikerül meghatároznunk. Az esetek egy részében túl olcsón, egy másik részében pedig túl drágán akarják kiadni az ingatlant. Ha reális árat szeretnénk meghatározni, akkor érdemes objektívan megvizsgálni a piaci kínálatot és abból kiindulni. Ha ismerünk megbízható ingatlanközvetítőt, akkor az könnyebben és reálisabban tudja meghatározni a piaci árat.
0 Tovább

Ingatlan blog

blogavatar

Hasznos tanácsok és cikkek ingatlan eladóknak, vevőknek, bérbeadóknak és bérlőknek.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek