10 tipp ingatlan bérbeadásához

Az ingatlan bérbeadásnak is megvannak az írott és íratlan törvényei, amelyeket, ha figyelembe veszünk, akkor sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Lássunk 10 tippet, amely segíthet az ingatlanunk bérbeadásakor!

  1. Határozzuk meg reálisan a bérleti díjat! A bérleti díj meghatározásakor sok esetben a tulajdonos szubjektívan dönt, így azonban kicsi az esélye, hogy reális árat sikerül meghatároznunk. Az esetek egy részében túl olcsón, egy másik részében pedig túl drágán akarják kiadni az ingatlant. Ha reális árat szeretnénk meghatározni, akkor érdemes objektívan megvizsgálni a piaci kínálatot és abból kiindulni. Ha ismerünk megbízható ingatlanközvetítőt, akkor az könnyebben és reálisabban tudja meghatározni a piaci árat.
  2. Színvonalasan, de ne egyéni ízlés szerint bútorozzunk! Egy szépen bútorozott ingatlant magasabb áron és könnyebben bérbe lehet adni, mint egy bútorozatlant. Ha rászánjuk magunkat a bútorozásra, akkor érdemes színvonalasan, de átlagízlésnek megfelelően berendeznünk. Az egyéni stílusú berendezés ugyanis csak keveseknek fog tetszeni, a mi célunk viszont az, hogy minél gyorsabban találjunk olyan embert, akinek tetszik és kibérli az ingatlant.
  3. Tegyünk hangsúlyt az apró dekorációkra is! A bérbeadásra berendezett lakásoknál sokszor lehet találkozni olyan kritikával, hogy túl hideg, nem elég otthonos. Ez leginkább azért van, mert bár a tulajdonos szépen berendezte az adott ingatlant, de az otthonossá tevő dekorációra már nem tett hangsúlyt. Mivel ez a berendezéshez képest egy nagyon kis összeg, ezért nem érdemes elhanyagolni.
  4. Készítsünk profi fotókat! Amikor egy ingatlant hirdetünk, akkor az érdeklődők első benyomása a fotók alapján alakul ki. Ez alapján dönti el, hogy felhív minket, vagy nem. Ha tehetjük, bízzuk ezt profi fotósra, vagy olyan valakire, akinek van már tapasztalata, hogy mit és hogy érdemes egy ingatlan esetében fotózni.
  5. Részletes, színvonalas leírással hirdessük az ingatlant! A képek után a következő, ami nagy hatással van a hirdetésünket megnéző potenciális bérlőkre, az ingatlan leírása. Minél több hasznos információt adunk meg, annál kevesebben fognak feleslegesen hívni minket és annál többen fognak olyanok keresni, akiket tényleg a mi ingatlanunk érdekel.
  6. Keressük meg a leghatékonyabb hirdetési portálokat! Minden térségnek van piacvezető hirdetési portálja. Ezeket mindig érdemes feltérképezni és hirdetni ott.
  7. Ne sajnáljuk a pénzt a hirdetéstől! A hirdetési portálok többségén van lehetőség kiemelni a hirdetést. Egy jól kiválasztott kiemelés megsokszorozhatja a hirdetésünk hatékonyságát, így ezt mindenképp érdemes használni.
  8. Kössünk korrekt, jogilag tiszta bérleti szerződést! A jó bérleti szerződés mind a tulajdonost, mind a bérlőt egyaránt védi. Sok álmatlan éjszakától kímélhet meg minket, ezért nagyon fontos!
  9. Ragaszkodjunk a kaucióhoz! Vannak bérlőjelöltek, akik szeretnék lealkudni a kaució összegét. Ha engedünk ennek a nyomásnak, akkor később a kiköltözéskor bajba kerülhetünk, ha a bérlő mégsem volt annyira megbízható, mint amilyennek látszott.
  10. Ne zárjuk ki az ingatlanközvetítőket! Az ingatlan közvetítők 1 éves bérleti szerződés esetén 1 havi bérleti díjnak megfelelő összeget kérnek jutalékként. Ez elsőre soknak tűnik, de ha bekalkuláljuk, hogy ez esetben ők fotózzák, hirdetik, kiemelik a hirdetést, ők biztosítanak számunkra bérleti szerződés mintát és segítenek a reális árat megállapítani, így már az is előfordulhat, hogy olcsóbban jövünk ki, mintha saját magunk szeretnénk megoldani a bérlő keresést.