Ha arra adtuk a fejünket, hogy ingatlant keresünk, akkor jó tudni, hogy számtalan hirdetési portál kínál számunkra számtalan eladó és kiadó ingatlant egyaránt. Ha mindegyiken szeretnénk eligazodni és végigböngészni a kínálatát, akkor talán egy élet is kevés lenne erre. Bonyolítja a helyzetet, hogy a hirdetési portálok száma több százra tehető és mindig jelennek meg újabbak, valamint tűnnek el régiek.

Ha azonban tudjuk hol keressük, akkor ennél sokkal könnyebb dolgunk van. Az elérhető ingatlanok 90%-át ugyanis megtaláljuk pár népszerűbb portált végigböngészve is. A fővárosban évek óta az ingatlan.com tekinthető a legnépszerűbbnek, de vidéken már kicsit vegyesebb a hirdetési piac. Van olyan vidéki város, ahol az expressz.hu, van ahol az ingatlanbazar.hu (nem szabad összetéveszteni az ingatlanbazar.com .net, stb. változatokkal) viszi a népszerűségi toplistát. De ezeken kívűl még városonként változhat, hogy mi a legnépszerűbb.

Ha az ingatlan.com-on szeretnénk ingatlant-keresésni, akkor azzal szembesülhetünk, hogy a hirdetési lista elején zömében közvetítők által hirdetett ingatlanok találhatóak, valamint a magánszemélyek hirdetéseinek a többsége fotó nélkül lett meghirdetve. Ennek a fő oka, hogy a portál üzemeltetője úgy hozta létre a rendszert, hogy minél több hirdetést tölt fel valaki, annál kedvezőbb áron tudja kiemelten hirdetni az ingatlanokat. A kép nélküli hirdetések oka pedig, hogy magánszemélyek ingyenesen feltehetnek egy hirdetést, de csak a folyamat végén tudják meg, hogy a fotók feltöltése az már pénzbe kerülő opció, ezt pedig sokan nem akarják megfizetni. Ha tulajdonostól szeretnénk venni ingatlant, akkor sokszor kénytelenek leszünk e-mailben fotókat kérni az ingatlanról.

A vidéken nagyon népszerű expressz.hu rendszerébe magánszemély is ingyenesen feltölthet 2 hirdetést fotókkal együtt is. Így itt könnyebb fényképpel együtt találnunk tulajdonosi hirdetést, azonban az ingatlanközvetítők hirdetései többségében hetente frissül, így a magánszemélyek hirdetéseit nehéz megtalálni.

Az ingatlanbazar.hu rendszere sokban hasonlít az expressz.hu portáléra. Fontos figyelnünk arra, hogy ez az oldal nem azonos az ingatlanbazar.com, .net, stb. portálokkal. Az ingatlanbazar.com portál ugyanis úgy hirdeti magát, hogy 30 napig ingyenesen hirdethetünk ott, de az már apró betűs rész, hogy ha nem vesszük le időben a hirdetésünket, akkor horribilis számlát fognak velünk kifizettetni. Ezzel szemben az ingatlanbazar.hu üzemeltetői nagy hangsúlyt tesznek a korrekt ügyfélkiszolgálásra.

Amint a legnagyobb hirdetési oldalakon láthatjuk, komoly nehézségekbe ütközhet, ha kizárólag közvetlenül a tulajdonostól akarunk ingatlant vásárolni. Lehet, hogy így valamivel olcsóbban tudunk hozzájutni a kiszemelt lakáshoz vagy házhoz, mivel azonban kevesebb ingatlant tudunk feltérképezni, így lehet, hogy a végeredménnyel mégsem járunk jól. Bár az ingatlanközvetítőket vannak akik nem annyira szeretik, de mégis időt és energiát spórolunk, sőt sok esetben pénzt is, ha nem akarjuk mindenáron kizárni őket az ingatlankeresésünkből.