A fizikai munkának állandó és kimagasló kereslete van a munkaerő-piacon, hiszen mindegyik iparág nélkülözhetetlen munkafolyamatainak az ellátásáról van szó. Egyúttal egy azonnali pénzkereseti lehetőséget is jelent, amelynek legtöbbször nincsenek komoly képesítési és egyéb követelményei, illetve rendszerint egyszerűen betanulható.

 

A munkaerővel foglalkozó szakemberek általában kifejezetten ajánlják, hogy a hagyományos fizikai munka terheit és szépségeit minél többen éljék át legalább egyszer az életükben.


Az univerzális jelentőség ellenére azonban előfordulnak kivételes esetek is, amikor nem ajánlott ilyen pozíciók végzése. Lássuk melyek ezek:

1. Demográfiai tényezők:

A fizikai munkának a megterhelő jellege és a lehetséges mellékhatásai miatt egyfelől nem ajánlott a 20 éven aluliak és 60 év felettiek számára. Másfelől a nők számára csak bizonyos fizikai munkák javasoltak, de minden esetben érdemes ez ügyben kikérni egy egészségügyi szakember véleményét.

2. Egészségügyi akadályok:

Tartós egészségügyi problémák, betegségek fennállása (például komolyabb gerincproblémák, cukorbetegségek, keringési rendellenességek, súlyos elhízás, fogyatékosság) egyértelműen kizáró tényezőt jelentenek.

3. Egyéb körülmények:

Vannak végül kevésbé kardinális, mégis erősen megfontolandó szempontok, amelyek csökkenthetik a fizikai munka melletti döntésünk realitását és esélyét. Például ha mellékállásban vagy második műszakban kívánunk dolgozni, akkor könnyen felmerül a túlterhelődés lehetősége. Előfordulhat az is, hogy a lakóhelyünktől aránytalanul sokat kellene utazni vagy ingázni, ami szintén fokozza a terhelést és a kiégés veszélyét. Időnként a jelentkező fizikai adottsága, ügyessége is gátat szabhat a munkavállalásnak. Egyáltalán nem szégyen, de megesik, hogy valakinek egyszerűen nem való a fizikai munka.